Pravila uspešnog poslovanja

Devet pravila uspešnog poslovanja:

  1. LEGALNOST – Previdi u administraciji ili nepoštovanju zakonskih odredbi mogu skupo da Vas koštaju, a neke da dovedu i do bankrota ili zabrane poslovanja. Takođe, određeni zakoni predviđaju krivične prijave i zatvorske kazne. Nepravilno izveštavanje o poslovnim rezultatima takođe uvećava rizik. Eliminišite sve rizike, budite sigurni da je Vaše poslovanje legalno i „mirno spavajte“.
  2. FOKUS – Svo slobodno vreme treba da posvetite marketingu i prodaji. Ako nemate dovoljno slobodnog vremena, steknite ga tako što ćete administrativne poslove za koje niste stručni prepustiti stručnjacima. Dobijeno vreme iskoristite na pravi način prikupljajući informacije o konkurenciji, ponudi i potražnji na tržištu, novim marketing alatkama, uvećanju prihoda, itd.
  3. EKONOMIČNOST – Vaši troškovi bi trebali da budu optimalni i predvidivi. To znači da operativni i administrativni troškovi trebaju da budu na najnižem mogućem nivou i treba da budu fiskni. Razmislite o „online“ kupovini, popustima na količinu, plaćanju unapred, outsource uslugama, itd.
  4. NOVČANI TOK – I najprofitabilniji poslovi na svetu propadaju ako nemate zdrav novčani tok. Puno profitabilnih kompanija je doživelo bankrot usled nelikvidnosti, tj. manjka novca u momentu dospevanja obaveza. Razmislite o avansima, odloženim plaćanjima, ubrzanoj naplati (faktoring), lizingu, kreditima, alternativnim izvorima finansiranja i ostalim mogućnostima za optimizaciju novčanih tokova itd.
  5. POPUST – Izbegavajte ih. Probajte kupcima i klijentima umesto popusta, tj. za istu cenu ponuditi dodatnu vrednost vaših proizvoda ili usluga. Srećan kupac je dobar kupac. Kupac je uvek u pravu.
  6. PRAVILNO PLANIRAJTE – U poslovnim planovima uvek malo precenite troškove i malo snizite prihode. Ovaj koncept „opreznosti“ je jedan od osnovnih principa u računovodstvu. Ostavite prostor za nepredviđene situacije. Rezultati iznad planiranih su dobre vesti za sve uključujući vas, banke i ostale investitore. Neispunjenje plana sa druge strane nije dobra vest i ne može se pokriti pogrešnim ili precenjenim planovima jer u tom slučaju pokazujete da niste dobro isplanirali Vaše poslovne aktivnosti.
  7. MONITORING – Pratite ostvarene rezultate i uporedite sa planom. Analizirajte odstupanje od plana i razloge. Donesite odluke i radite na poboljšanju u narednom periodu.
  8. OKRUŽENJE – Okružite se ljudima koji zrače pozitivnom energijom u privatnom i poslovnom svetu. Izbegavajte ljude koji šalju negativnu energiju i koji uvek govore da nešto „ne može“.
  9. RAZVOJ – Vrlo je važno konstantno napredovati i razvijati se. Učiti, učiti i samo učiti.

Copyright © 2020 Nonagon. Sva prava zadržana.

Powered by Veb Dizajn Studio.

O nama

Nonagon Chartered Accountants d.o.o.
PIB: 111923323
MB: 21571466

Kontakt

Telefon:
+381 63 526 814
Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Adresa:
Kosovska 1,
11000 Beograd, Srbija